Werk en financiële zekerheid

Wat we voor u willen Zekerheid wordt vaak gekoppeld aan financiën en toekomstperspectief en werk is hier een belangrijk onderdeel van. Waar draait het om? Zekerheid is een breed begrip en gekoppeld aan onderwerpen komt de betekenis pas goed tot zijn recht.

Werk en financiële zekerheid


Wat we voor u willen

Zekerheid wordt vaak gekoppeld aan financiën en toekomstperspectief en werk is hier een belangrijk onderdeel van.

Waar draait het om?

Zekerheid is een breed begrip en gekoppeld aan onderwerpen komt de betekenis pas goed tot zijn recht.

Financiële zekerheid is een van de speerpunten die we als VVD-Rucphen hoog in het vaandel hebben. De aandacht hiervoor heeft alles te maken met de zekerheid die we willen bieden richting toekomst. We kunnen van alles willen binnen onze gemeente. Voorwaarden zijn wel dat we het in de toekomst kunnen blijven garanderen en betalen. Dit is de reden dat wij kritisch zijn als het om grote investeringen gaat. De investering is de start maar het onderhouden en toekomstbestendig financieren is zeker zo belangrijk. Het gemeentelijk huishoudboekje is ons kompas en willen we graag positief houden voor de toekomst zonder de inwoners onnodig extra te belasten. Sociale zekerheid is voor het gevoel binnen de gemeenschap en op persoonlijk vlak zeker zo belangrijk. Als VVD-Rucphen zijn wij voorstander van sociale rechtvaardigheid. Iedereen moet kunnen rekenen op noodzakelijke hulp als dit nodig is. Als het niet lukt om via je eigen mogelijkheden zelfstandig de problemen het hoofd te bieden is terugvallen op het sociale vangnet belangrijk. Samenwerken is noodzakelijk om de zekerheid te blijven bieden die we als gemeente willen geven.  Een mooi voorbeeld is het Werkplein Hart van West-Brabant waar werk en inkomen samen komen. Zit je zonder werk en dus inkomen is dit de centrale plaats waar je hulp kan krijgen. Dit geld voor ondernemers en werknemers en de covid 19 pandemie heeft aangetoond dat dit werkt!

Economisch werken we in een breder verband samen om zoveel mogelijk werkgelegenheid te creëren voor inwoners van de gemeente Rucphen en de concurrentiepositie van ondernemers te versterken. Werk betekent inkomen en dit staat weer voor een stabiele toekomst met perspectief. Als je door omstandigheden niet kan meedoen met het proces rondom werk en financiële zekerheid dan verwachten wij als lokale VVD dat je op een andere wijze bijdraagt aan de leefomgeving. Iedereen kan participeren in de leefomgeving en maatschappelijk bijdragen aan het welzijn van de Rucphense inwoners. Wij begrijpen dat dit voor iedereen anders eruit kan zien. Daar waar beperkingen het niet toelaten wordt de verwachting bijgesteld. Wij willen wel dat er samen naar de mogelijkheden wordt gekeken en op welke wijze je kunt bijdragen aan het welzijn van de gemeente. Iedereen is van toegevoegde waarde en alle kleine beetjes helpen. We willen helpen waar het kan maar verwachten dat de persoonlijke kennis en kunde die bij iedereen aanwezig is wordt ingezet in het algemeen belang. Diegene die niet willen zullen hier de consequenties van dienen te accepteren en diegene die echt niet kunnen zullen worden geholpen door de inzet van derde en dit zowel door vrijwilligers als professionals.


Waarom is dit belangrijk?

Samenwerkingsverbanden en gemeenschappelijke regelingen dragen bij aan de toekomstbestendigheid van onze gemeente en het welzijn van onze inwoners.  VVD Rucphen maakt onderdeel uit van VVD Marklanden en die bestaat uit VVD Etten Leur, VVD Halderberge, VVD Moerdijk en VVD Rucphen. Via dit netwerk zijn wij meer in staat invloed uit te oefenen op de samenwerkingsverbanden, de gemeenschappelijke regelingen, het gevoerde regionaal beleid en biedt dus meer zekerheid.

De gemeentebegroting is één van de belangrijke speerpunten binnen onze politieke aandacht. Hierin wordt bepaald hoe we met de financiële mogelijkheden omgaan en wie aanspraak maakt op financiële ondersteuning. De praktijk wijst uit dat dit werkt voor de inwoners en dat we één van de meest stabiele financiële gemeenten in West-Brabant zijn en dit willen we zo houden. Wij letten ook op de portemonnee van de inwoners en blijven vasthouden aan een maximale stijging van de OZB van 2% per jaar.

Sociale zekerheid is een belangrijke pijler waar de laatste jaren veel aan is gedaan. We weten dat er veel zorgen zijn over de kostenstructuur en de financiële huishouding van veel zorgverleners. Wij willen graag onze verantwoordelijkheid hierin nemen en hebben altijd gepleit voor een goede monitoring. De monitor sociaal domein die per kwartaal wordt opgeleverd geeft ons inzicht en maakt dat we kunnen anticiperen in een vroeg stadium op trends die zichtbaar worden. Het resultaat is dat we als een van de weinige gemeentes de zorg betaalbaar hebben gehouden en hier willen we de komende jaren voor blijven vechten. 

Economisch is het spannend geweest de afgelopen jaren. Door een stabiel beleid en voldoende aandacht voor de ondernemers is het toekomstperspectief bewaard gebleven in de regio en dus ook in onze gemeente. We beschikken over topondernemers die dit mede mogelijk hebben  gemaakt. Ook in het buitengebied van de gemeente zorgen de agrarische ondernemers voor zekerheid betreffende de leefbaarheid en werkgelegenheid. Zacht fruit en boomteelt ontwikkelen zich tot een goed alternatief binnen de sector en verstevigen zo de regionale economie. Dit zorgt voor werk en zekerheid en deze ontwikkelingen ondersteunen wij graag als VVD Rucphen.


Hoe we dit bereiken

Eigen ondernemers krijgen voorrang bij uitvoering van werkzaamheden, het leveren van producten en diensten. Het gemeentelijk inkoopbeleid moet hierop worden afgestemd. Hier gaan wij graag voor als VVD Rucphen. 

Sociale zekerheid is sterk afhankelijk van een goed netwerk aan vrijwilligers. Hier wil VVD Rucphen een stimulerende en faciliterende rol in blijven spelen richting de toekomst 

Participeren als overheid in initiatieven is een begrip wat de laatste jaren is geïntroduceerd. Burgerinitiatieven ondersteunen met raad en daad en omgekeerd  dat burgers participeren in de overheidsplannen is de bedoeling. De bedoeling is om samen te zorgen voor de sociale en economische zekerheid waar we achter kunnen staan. Ook hier staat VVD Rucphen volledig achter.

Het onvoldoende op de hoogte zijn van mogelijkheden zorgt voor onzekerheid en dat willen we graag voorkomen. Communiceren en informeren zijn hierbij de kernelementen. Er is heel veel informatie beschikbaar, maar de vraag is hoe bereiken we de doelgroep die er belang bij heeft. Hiervoor is maatwerk nodig en hier willen wij op inzetten in de gemeentelijke communicatieplannen. Samen met de groep top vrijwilligers en via de sociale en culturele organisaties willen wij dit handen en voeten geven in de praktijk.