Economie en ondernemen

Economie en ondernemen Waar draait het om? Geld verdienen is een belangrijk onderdeel van ons bestaan. Tijdens de lange coronaperiode hebben we kunnen ervaren hoe belangrijk het is om samen te werken. Hoe belangrijk het is dat er ondersteunende maatregelen beschikbaar komen als het echt even tegenzit. Hoe belangrijk het is dat de infrastructuur en informatievoorzieningen op een goed niveau beschikbaar zijn. Ook hier is het vooral samen werken als ondernemers en overheid om de economie te laten groeien en bloeien.

Economie en ondernemen

 

Waar draait het om?

Geld verdienen is een belangrijk onderdeel van ons bestaan. Tijdens de lange coronaperiode hebben we kunnen ervaren hoe belangrijk het is om samen te werken. Hoe belangrijk het is dat er ondersteunende maatregelen beschikbaar komen als het echt even tegenzit. Hoe belangrijk het is dat de infrastructuur en informatievoorzieningen op een goed niveau beschikbaar zijn. Ook hier is het vooral samen werken als ondernemers en overheid om de economie te laten groeien en bloeien.

Wat we ook hebben geconstateerd is dat de ontwikkelingen op economisch gebied en ondernemen zeer snel kunnen wijzigen. Dit betekent dat je flexibel dient te zijn en constant aan innovaties dient te werken. Als VVD zijn wij groot voorstander van korte bestuurslijnen en snel schakelen om de broodnodige vaart erin te houden.

Heldere communicatie en informatievoorziening zijn essentieel om goed samen te werken. Als gemeente ben je aantrekkelijk voor ondernemers als dit proces op orde is. Rucphen is gezegend met goede ondernemers en deze zijn georganiseerd in verschillende belangenorganisaties. Het IKR en FOR zijn hiervan aansprekende voorbeelden. Ook hier geldt dat het samenwerken en denken alleen maar winnaars gaat opleveren.

We zijn er ons van bewust dat ondernemen binnen de kernen en gemeente ook zijn uitdagingen kent. In de detailhandel wordt het de komende jaren een opgave om de juiste balans te vinden tussen online shoppen of offline winkelen. Daar waar het verdienmodel de huidige bedrijfsvoering  niet meer toelaat zullen ondernemers en de gemeente creatief dienen te zijn. Dit kan zowel financieel, faciliterend als vergunning technisch zijn en daar waar nodig kunnen we onderzoeken en extra studies stimuleren om de juiste inzichten te verkrijgen.

In het buitengebied zijn het vooral de agrarische bedrijven die hier voor de continuïteit en leefbaarheid van dit gebied zorgen. Gezien de ontwikkelingen in deze sector is het noodzakelijk dat we alternatieve bedrijfstakken de kans geven om samen met de huidige branches ook het buitengebied aantrekkelijk te houden voor onze ondernemers en inwoners.

Binnen de gemeente zijn veel ambachtelijke bedrijven actief en hebben we veel vakmensen die op zelfstandige basis werken. Voor de kleinschalige bedrijven is het belangrijk aangepaste huisvesting beschikbaar te hebben. Ook hier willen wij als VVD graag de ruimte bieden om dit te realiseren.

Als het gemeentebestuur een goed klimaat schept voor ondernemers dan werkt dit stimulerend voor de lokale economie. Een goed draaiende economie biedt kansen voor mensen om geld te verdienen en dit zorg voor welvaart en welzijn. Het financiële huishoudboekje is dan op orde en dit biedt rust en kansen om de noodzakelijke ontwikkeling mee te volgen en zo toekomstbestendig te blijven.

Dit is belangrijk omdat:

Lokale ondernemers geven de verenigingen in de dorpen financiële armslag en bieden vrijwilligers de kans om leuke evenementen te organiseren.

Regionaal samenwerken voor een goede economische ontwikkeling met kansen voor de inwoners op de regionale arbeidsmarkt.

Creativiteit in ondernemen zorgt voor een leefbare gemeente die voorziet in de dagelijkse behoeftes van onze inwoners.

Eigen ondernemers gaan waar het kan voor als het om uitvoering van werkzaamheden en aanschaf van goederen gaat binnen de eigen gemeentegrenzen.

Een goed ondernemersklimaat zorgt voor een goede invulling van de beschikbare ruimte op het bedrijventerrein en bestaande bedrijfsgebouwen in de gemeente.

Bij een goede economische ontwikkeling staat duurzaamheid hoog in het vaandel en dit is een broodnodige ontwikkeling gezien de klimaatverandering en de daaruit merkbare gevolgen.

Succesvolle ondernemers stimuleren de vrijetijdseconomie, horeca en toerisme binnen de gemeente. Ook eigen inwoners hebben hier voordeel bij zoals de ontwikkelingen in en rondom de Binnentuin.

Initiatieven zullen worden gestart bij een goed ondernemersklimaat binnen de gemeente en hier dient het gemeentebestuur als vanzelfsprekend in te participeren.

Als ondernemersvriendelijke en toeristische gemeente wil je ook uitstralen dat je staat voor groei en bloei en dit dan letterlijk wil laten beleven door een juiste aankleding van de dorpskernen en een schone en geordende openbare ruimte. De VVD staat voor een compleet plan om binnen alle kernen de ruimtes op te fleuren met planten en bloemen naar het voorbeeld van de huidige baskets in het centrum van Rucphen en de aankleding van de boomvakken in de Sint Janstraat van Sprundel.

 

Hoe we dit bereiken

·        Inhuur van personeel is een belangrijke succesfactor binnen het ondernemerschap. We kunnen niet meer zonder inzet van arbeidsmigranten. Hier hoort ook goede huisvesting bij en als goed werkgever wil je dit verantwoord organiseren. VVD ondersteunt hierin het regionaal beleidsplan wat een gezamenlijke aanpak kent voor de regio West-Brabant

·        De eerste indruk geeft je geen tweede kans is een belangrijk gezegde binnen ondernemerschap. De rotondes binnen de gemeente laten zien hoe het ook kan. Een mooi voorbeeld hoe ondernemers en gemeente samen kunnen zorgen voor een goede eerste indruk en dit dient ook doorgetrokken te worden in het onderhoud van de openbare ruimtes.

·        Wij borduren verder op de toekomstvisie en structuurvisie 2030 waar aandacht is voor uitbreidingspotentie van bestaande bedrijven en ruimte voor huisvesting van nieuwe bedrijven.

·        De detailhandel kan rekenen op een goede bereikbaarheid van de winkels en dat we voldoende ruimte blijven bieden betreffende parkeren en dit gratis blijft voor de bezoekers.

·        Als VVD Rucphen blijven wij alert en alle verantwoorde initiatieven die er gaan komen kunnen rekenen op positieve aandacht en indien nodig op ondersteuning bij het realiseren ervan.